Tragedia din spatele fiecarei comedii

tragedii

„Unii se prabusesc din pricina nefericirii. Unii devin visatori. Unii vorbesc vrute si nevrute la marginea mormantului, si pe urma in masina, vrute si nevrute, nici macar despre mort, mici apropouri domestice; altii se vor sinucide dupa aceea, dar asta nu li se citeste pe chip; unii plang mult si se vindeca repede; altii se ineaca in lacrimile varsate; unii sunt multumiti ca au scapat de cineva; unii nu mai sunt in stare sa si-l inchipuie pe cel mort, incearca, dar nu reusesc, mortul si-a luat cu el propria-i imagine; altii il vad peste tot pe cel disparut, ar vrea sa-i stearga imaginea, ii vand hainele, ard fotografiile, se muta, pleaca pe alt continent, incearca sa o ia de la capat cu un om viu, dar nu-i nimic de facut, mortul e mereu prezent in oglinda retrovizoare; unii fac picnic la cimitir, iar altii ocolesc cimitirul pentru ca au un mormant sapat in minte; unii nu mai mananca; altii beau; unii se intreaba daca suferinta lor e reala sau inchipuita; unii se epuizeaza muncind; altii isi iau, in sfarsit, concediu; unii gasesc moartea scandaloasa, iar altii o considera ceva natural la o anumita varsta, in anumite imprejurari ori din pricina razboiului, bolii, motocicletei, masinii, epocii, vietii; unii sunt de parere ca moartea inseamna viata.

Si sunt unii care fac orice.”

Daniel Pennac – Zina carabina, Polirom, Iasi, 2003

In ciuda aparentelor, cartile francezului Daniel Pennac sunt unele dintre cele mai amuzante scrieri din ultimul timp, cu un ritm ametitor si imagini surprinzator de vii, descrieri savuroase si actuale. Intr-adevar un roman noir, o lectura reconfortanta care curge firesc, cu un ton senin din care iradiaza delicat toate tristetile vietii.

Reclame

~ de AlinaT pe 06/06/2007.

Un răspuns to “Tragedia din spatele fiecarei comedii”

  1. incerc sa mi-l amintesc pe colegul mort saptamana trecuta, e doar o imagine, greu de focalizat, desi a fost cateva clipe inainte langa mine…e precis pennac, prea precis..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: