Predici cinematografice

ostrov

„_De ce l-a omorat Cain pe Abel?
_Chiar…de ce?”

Ostrov (regizat de Pavel Lungin) este filmul care a inchis Festivalul de la Venetia in 2006, deschizand dezbateri peste dezbateri in lumea artei dar si in lumea religioasa. Urmas direct al lui Tarkovski, Pavel Lungin tine o predica cinematografica despre iertare. Este o predica ce nu incearca sa convinga, sa aduca explicatii, sa fie moralizatoare, ci se supune principiului conform caruia orice credinta este infailibila in sine insasi, este traire pura. De aici si alegerea regizorului de a lucra cu imaginea elementelor primare: focul, apa, pamantul. Insula inghetata este oriunde si oricand.

Bogatiei de procedee cinematografice intalnita in The Passion of the Christ (2004) al americanului Mel Gibson i se opune simplitatea imagisticii si coloanei sonore din filmul rusesc. Ostrov se hraneste din insusi miezul spiritualitatii ortodoxe. Cele trei personaje principale pasesc pe trei cai diferite de mantuire: Anatoli intrupeaza asumarea vinei si pocainta; Filaret este imaginea naivitatii, inocentei si sinceritatii; Iov este perfectionistul constient de cultura sa, dar si de pacatele sale, este cel care vrea sa faca totul desavarsit si cauta raspunsuri. Fiecare isi poarta crucea, dar uneori poarta si crucile altora. Iertarea le usureaza povara.

In alta dimensiune se incadreaza drama istorica regizata de francezul Luc Besson, Jeanne d’Arc (1999),cu o expresivitate sonora extraordinara asigurata de Eric Serra.

http://www.youtube.com/watch?v=lt9Xl-BwUXs

http://www.youtube.com/watch?v=PTajFq00qjU

Anunțuri

~ de AlinaT pe 13/09/2007.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: