Praga mater urbium

(c)AlinaT

(c)AlinaT

„Văd un oraş întins, a cărui glorie va ajunge la stele! Văd un loc în mijlocul unei păduri, unde o costişă prăpăstioasă se ridică deasupra râului Vltava. Zăresc un om, care ciopleşte pridvorul (prah) pentru casă. Un castel numit Praha va fi construit aici. Când prinţii şi ducii se vor opri în faţa pragului, ei se vor închina la castel şi la oraşul înconjurător.” Acesta a fost visul reginei inainte de a se casatori cu umilul plugar ce isi cioplea pridvorul si inainte de se naste orasul-prag.

Niciun alt loc nu uneste fiorii sangerii ai intunericului si lumina zorilor asa cum o face Praga. Pe de o parte ecourile unor vremuri ale torturii, suspinele ghettoului si povestile cimitirului evreiesc, razboaiele husite si defenestratiile. Apoi, tavernele intunecate, muzica medievala si cupolele arse de timp. De cealalta parte ingerii podurilor peste Vltava, muzica lui Bedrich Smetana si Dvorak, cristalul de Boemia, surasul diafan al femeilor lui Alfons Mucha . Profunzimi si inaltimi ametitoare. Orasul celor o suta de clopotnite respira in linii gotice care se inalta si se frang intr-o continua afirmare si negare. Garguii Catedralei Sf.Vit isi privesc resemnati capitala in bataia vantului si viseaza o neinduplecata dragoste: Fecioara din Nurnberg. Turistii se inghesuie pe Podul Carol, calca pe urmele imparatilor, magicienilor si fauritorilor de armuri, iar apoi se opresc sa bea traditionala bere ceha cu 24 de grade alcool si sa priveasca schimbarea papusilor la Ceasul Astronomic. Unii isi aduc aminte de fotografiile facute lui Dali de catre Vaclav Chochola sau de culorile fotografiilor lui Jan Saudek si au in nari mirosul aburilor verzi de absint, sex, valuri si tenebre. Altii isi amintesc ca aici era labirintul lui Kafka, inchisoarea cu gratii invizibile din care nu a reusit niciodata sa evadeze. Castelul, Procesul, Metamorfoza… toate capata greutatea plumbului si a locului. Acel K din mine simte si azi apasarea unei capitale posesive, inselatoare ca o floare carnivora. Ceea ce pare nu este, ceea ce este nu poate fi inteles. Daca raspunzi la telefonul care suna auzi o voce straina…

Noi plecam din Praga 7, luam metroul la Nadrazi Holesovice si ne indreptam spre Stare Mesto, Mala Strana sau Nove Mesto. De acolo, ne afundam pe strazile aglomerate, bineinteles, cu aparatul de fotografiat pregatit. Universitatea Carol, Rudolfinum si Muzeul National sunt usor de gasit. Cand multimea te oboseste, fugi spre Praga 12, 14 sau mai departe, spre zonele cu blocuri comuniste dar scapate de invazia turistica. Intri in magazinele chinezesti unde te servesc asiatici care nu stiu nici engleza si, probabil, nici ceha. Gusti wasabi, ciocolata si lapte cu cafea. Te odihnesti in restaurantul turnului de televiziune Zizkov pe care urca bebelusii de-a busilea, cu un grog si o cafea in fata. Te adapostesti de ploaie la intrarea in Dancing House (Fred and Ginger). La cina, ne intorceam spre parcul Vystaviste unde era locatia festivalului Ymca, dar noaptea ne prindea calcand pe paie in cea mai veche taverna medievala din oras si mancand carne cu mana, urcand in mini-turnul-Eiffel din parcul Petrin, plutind intr-o barca pe rau sau traversand un pod spre casa. Timpul trecea prea repede.

Am vazut Praga ca pe un iceberg fierbinte crescut pe sute de ani de patimi, dorinte, razbunari, orgolii, obsesii si instincte. Ma astept ca din cicatricea apelor in care este scufundat sa se nasca oricand un monstru scapat dintr-o poveste gotica. Intre timp, ma bucur de aerul romantic care ma invaluie. Am simtit Praga cu tine.

MOVIE:

Prag (2006) – directed by Ole Christian Madsen (Denmark), with Mads Mikkelsen and Stine Stengade – a romantic drama set on the streets of Prague, a story of alienation.

„Life is hard. You cannot have it all.”

BOOKS:

Le Kabbaliste de Prague (Cabalistul din Praga, 2010) – by Marek Halter

Anunțuri

~ de AlinaT pe 11/09/2008.

2 răspunsuri to “Praga mater urbium”

  1. nice…I wish i could visit prague sometime…in the evening..

  2. Well…you should! Do it!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: