Castelul Sturdza de la Miclauseni

Probabil putini au auzit de Castelul Sturdza de la Miclauseni si chiar mai putini au avut ocazia sa-l viziteze. Cei care au vazut filmul „Orient Expres” (2003), regizat de Sergiu Nicolaescu, stiu ca scenele importante au fost turnate la acest castel.


Se afla la doar 65 de kilometri departare de Iaşi, pe partea stanga a drumului E 583 ce duce spre Roman, în comuna Butea. Este o perla arhitectonica in stil neogotic, construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturdza pentru soţia sa Maria, fiica scriitorului Ion Ghica.


Decoraţia murală in stilul Art Nouveau a fost realizată în anul 1898 de către arhitectul Reinecke, ajutat probabil chiar de către Maria Sturdza, care era o talentată pictoriţă. Ea ilustrase, de altfel, multe din poeziile lui Vasile Alecsandri, vecin şi prieten apropiat al familiei Sturdza. Ornamentele exterioare, care se mai păstrează şi astăzi, abundă în embleme inspirate din blazonul familiei Sturdza. Influentele neogotice se regasesc in turnuletele specifice, armurile medievale, sala de manej, dictoane latinesti inscrise pe ziduri, turn de intrare cu pod peste şanţul de apă.


Castelul adapostea lucruri foarte valoroase care s-au pierdut sau au fost distruse in timp. Numai in biblioteca de aici se gaseau rare editii princeps ale unor carti de referinta. Ele au fost arse sau folosite la impachetat alimente in vremea Primului Razboi Mondial, cand castelul a fost transformat in spital. Tot in aceasta perioada, printre paturile cu raniti canta George Enescu, venit sa-i incurajeze pe cei in suferinta.


Mai tarziu, castelul va fi pe rand ba adapost pentru prizonieri, ba depozit militar de explozibil, ba casa de odihna pentru copii, iar din 1960 pana in 2001, şcoala pentru copii cu deficiente mentale grave. In prezent, se afla in proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care incearca sa-l renoveze.


Se pare ca parcul care il inconjoara a fost candva cel mai mare parc particular din Europa. Avea 42 de hectare, un lac pe care se trecea cu barca, multe exemplare de plante exotice. Se spune chiar ca aici si-a scris Alexandre Dumas-fiul unele carti.


Castelul Miclauseni ascunde multe mistere si o istorie deloc linistita. Cert este ca are un farmec aparte si te convinge cu delicatetea detaliilor lui inca de la prima vizita. Daca ar fi si renovat asa cum trebuie, Castelul de la Miclauseni ar dovedi ca este una dintre cele mai frumoase constructii din Romania.


// <![CDATA[// // <![CDATA[//

Anunțuri

~ de AlinaT pe 09/09/2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: