PLACE DU TERTRE, Paris

In Montmartre, langa zidul Bisericii Sacre-Coeur si la o altitudine de 130 m, se afla Place du Tertre, mereu plina de turisti, pictori, desenatori sau fotografi.

Atmosfera contemporana din Place du Tertre aminteste de timpul cand Montmartre a fost Raiul artei. La inceputul secolului 20, multi artisti locuiau sau lucrau in aceasta zona. Aici ii puteai intalni pe Utrillo si Picasso, Pissarro, Renoir, Braque, Manet, Toulouse-Lautrec, Van Gogh, Modigliani si multi altii care au dezvoltat cele mai importante curente artistice: Impresionismul, Cubismul, Fovismul, Futurismul si Suprarealismul. Ei au transfomat stradutele de aici intr-un mare atelier in aer liber, care a devenit acum unul dintre cele mai vizitate locuri din Paris.

Istoria Pietei Tertre incepe in 1854, cand baronul Haussmann porneste un proiect de amenajare a Parisului. Numeroase cartiere muncitoresti sunt distruse, iar pictorii pierd astfel scenele cotidiene pe care le imortalizau de obicei in operele lor. Lipsiti de un loc in care sa lucreze, ei se instaleaza pe colina Montmartre, care va fi atasata Parisului in 1860. Activitatea artistica se dezvolta, iar cabaretele de aici devin centrul vietii nocturne din Paris.

Pe aici nu se trece grabit, ci la pas usor, ca sa ai timp sa simti gustul unei vieti nonconformiste, fara obligatii, bariere sau tabu-uri.

Turistii de astazi sunt atrasi in Place du Tertre si de faptul ca aici inca sunt realizate opere originale chiar sub ochii trecatorilor. Acestia pot urmari munca pictorilor si pot cumpara tabloul care ii cucereste sau propriul portret „la minut”.


Piata poate primi in jur de 298 de artisti, autorizati si acceptati sa profeseze acolo de catre serviciile culturale ale Primariei. Pictori, portretisti, caricaturisti…toti au incheiat un acord cu Primaria care ii obliga sa produca opere originale. Astfel, expozitia va garanteaza autenticitatea si caracterul unic al fiecarei creatii. Deoarece fiecare loc amenajat este impartit de catre doi artisti, nu veti vedea in acelasi timp in Place du Tertre decat maxim 149 de creatori. Prin urmare, la fiecare vizita veti descoperi opere si pictori diferiti. In plin sezon, din aprilie pana in noiembrie, terasele restaurantelor ocupa trotuarul si centrul pietei. Insa in afara sezonului, terasele sunt demontate si artistii au la dispozitie intreaga Place du Tertre pentru a-si instala sevaletele.

Montmartre este un amestec de vechi si nou, cu stradute pietruite, cu patiserii mici si cafenele cochete care intregesc atmosfera pariziana autentica. Cafeneaua Au Clairon des Chasseurs din Place du Tertre este faimoasa pentru preturile rezonabile si muzica live, dar mai ales pentru ca Ernest Hemingway obisnuia sa ia masa aici. Un alt restaurant, cel al „coanei” Catherine, a fost locul din care s-a raspandit in lume cuvantul de origine rusa „bistro” (=repede), adus de catre ocupantii rusi care au campat aici in 1814.

La nord de Place du Tertre se deschide strada Saint-Rustique, veche de 9 secole, care isi pastreaza inca pavajul original. La cativa metri de spatiul pictorilor se afla Muzeul Salvador Dali, iar Moulin Rouge si Place Pigalle sunt si ele foarte aproape.

Filmul „Le fabuleux destin d’Amélie Poulain” (2001), regizat de Jean-Pierre Jeunet, a crescut numarul, deja mare, al turistilor care ajung in Montmartre anual.

-poze luate din diferite surse de pe internet

Anunțuri

~ de AlinaT pe 09/09/2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: